top of page

Stockbeeld of eigen fotografie?


Zoek je beeld van een zwangere vrouw die in haar bh met een schroevendraaier in haar hand in een open stopcontact staat te poeren? Ze hebben het! De keuze is enorm. Ga ik stockbeeld of eigen fotografie gebruiken voor een project? Spoed, gemak en beperkt budget kunnen enkele redenen zijn om voor stockbeeld te gaan. Er zijn genoeg mooie beelden, je moet alleen even de tijd nemen om ze te vinden. Het is relatief goedkoop en snel beschikbaar.

Het nadeel is dat je door een enorme hoeveelheid cliché beelden moet ploegen. Je komt het nog steeds tegen. Vrouwelijke telefonistes / receptionistes die naast hun echte baan als influencer parttime werken op de klachtenafdeling van een bedrijf waar blijkbaar veel telefoonverkeer is. Met hagel witte tanden onder een brede glimlach, moderne headset en ree bruine ogen. Klaar om je van dienst te zijn zonder te zuchten. Soms ook een duim omhoogstekend om je alvast gerust te stellen. Of de vingers rustend op de headset om te laten zien dat ze echt luisteren en problemen tot op de bodem gaan uitzoeken voor je. Ze zitten er klaar voor.

Uiteraard zijn er ook Nederlandse beeldbanken die beter aansluiten op het beeld wat we verwachten.

Er zijn ook websites waar gratis beeld te vinden is zolang je maar aan bronvermelding doet. Soms zit daar een beeld tussen die voldoet aan een aantal eisen. Een setting/sfeer die Nederlands zou kunnen zijn, geen overdreven lachende mensen, mix van mannen en vrouwen, verschillende etniciteiten, mooi en minder mooi, losse/open bedrijfssfeer met serieuze jonge mensen die aan het werk zijn.

Onderstaand stockbeeld is er eentje die blijkbaar aanspreekt want ik kom hem steeds vaker tegen. Ga je voor uniek of eenheidsworst? Of voor een middenweg die beide uitersten vermijdt.

bottom of page