top of page

Beoordeel (niet altijd) op de buitenkant

''Don't judge a record by its cover'' zei een straatmuzikant uit noord-oost Letland eens. Er zijn voldoende voorbeelden van art work op albumhoezen waarbij de buitenkant even slecht is als de muziek op het vinyl zelf. Maar er zijn ook albumhoezen die te kort aandacht kregen terwijl de muziek wel te pruimen is. Geweldig! thats a wrap, het album is eindelijk af. Shit! Er moet nog iets op de hoes. Snel, ik pak mijn camera en dan gaan jullie daar bij die geiten staan. Briljant! We zijn gered.

Genoeg hoezen waarbij wel is nagedacht en opvallen door een uniek ontwerp. Neem de ontwerpen van de Britse ontwerper Storm Thorgerson. Storm was een Brits kunstenaar, tekenaar en medeoprichter van de gerenommeerde kunstdesignstudio Hipgnosis. Hij is vooral bekend als de albumhoes ontwerper van de Britse rockgroep Pink Floyd. Het zijn kunstwerken. Ik heb het vroeger zelf ooit eens mogen doen. Begon met een goud idee, ontwerper blij, muzikant blij, de platenmaatschappij minder blij en had het laatste woord. Eindigde in een ontwerp die in een lijstje Worst album covers zeker de top tien zou halen. Veel van geleerd.

Enfin, als muziek liefhebber en grafisch ontwerper zijn albumhoezen iets moois, ze combineren iets waar je dubbel van kan genieten. Mooi of lelijk, je blijft er naar kijken. Heb je plannen om op Spotify te domineren met je eigen muziek maar er ontbreekt nog een ontwerp? Dan gaan we voor een design wat in een top tien lijst best album covers kan komen.

Comments


bottom of page